De 4 bedste bøger om tech og digital udvikling fra 2019

Anders Schäffner
4 min readDec 4, 2019

--

Jeg elsker at læse. Jo mere tid jeg bruger på hurtige og korte nyheder på sociale medier, desto større bliver lysten til at fordybe mig i noget tungere og mere komplekst, og her tyr jeg ofte til faglitteratur.

Men ligesom så mange andre får jeg ikke læst nær så mange bøger, som jeg ville ønske. Alligevel var der dog 4 bøger, jeg læste i år, og som viste sig ekstra gode og en anbefaling værd.

Indrømmet, de er ikke alle fra 2019, men de er bestemt stadigt et læs værd – også i 2020. Her er hvorfor:

An Elegant Puzzle — Systems of Engineering Management (William Larsson)

Larsson er en erfaren leder af udviklingsteam i Sillicon Valley-firmaer såsom Uber og Stripe. I ‘An Elegant Puzzle’ har han samlet alle hans bedste råd til, hvordan man leder udviklere, udviklingsteams og chefer for udviklingsteams.

Der er ikke meget forskningsbaseret viden i bogen, og den består mere eller mindre kun af hjemmestrikkede råd og tommelfingerregler. Men de er gode og tilpas lavpraktiske til rent faktisk at være anvendelige.

‘An Elegant Puzzle’ er en af de eneste bøger, jeg har kunne opstøve, som er fokuseret på ledelse af udviklingsteam. Derfor er det også en af de få gode bøger, der omhandler tech-specifikke udfordringer såsom, hvordan man sammensætter ‘cross functional teams’ og hvordan man bør tilgå arbejdet med teknisk gæld.

Bogen er allerede blevet et opslagsværk for mig i mit daglige arbejde, og en bog jeg regner med, at jeg kommer til at genbesøge mange gange henover de kommende år. Bestemt en anbefaling værd.

Thinking In Bets (Annie Duke)

‘Thinking In Bets’ er egentlig fra 2018, så det er lidt snyd at tage den med i denne oversigt. Men jeg fik først læst den i år (som sagt: kronisk bagefter læselisten), så jeg tager mig en kunstnerisk frihed og inkluderer den i 2019-oversigten.

Duke påpeger i bogen en fejlslutning alle virksomheder og personer kæmper med: vi vurderer ofte en beslutnings kvalitet på baggrund af, hvad den resulterer i.

Hvis et produkt fx har kostet 10 kroner at producere, men kun omsætter for 1 krone, bliver den logiske konklusion ofte, at det var en fejl at lancere produktet. Næste logiske konklusion er så, at den ansvarlige person fyres, og virksomheden undskylder til sine ejere og lover, at de har lært af den dårlige beslutning.

Men hvis der nu var 90% sandsynlighed for at produktet ville omsætte for 50 kroner og kun 10% risiko for, at produktet ville omsætte for 1 kroner, så har beslutningen måske i virkeligheden været god, mens udfaldet bare var uheldigt?

Duke – der er tidligere professionel pokerspiller – foreslår vi anvender en sådan betting-metodik til at anskue alle profesionelle beslutninger. Og at vi dermed accepterer, at gode beslutninger kan have dårlige outcomes og at dårlige beslutninger sagtens kan ende med et positivt outcome.

At adskille en beslutnings kvalitet fra det outcome beslutningen skaber, er en overraskende svær øvelse (ikke mindst at forsøge at forklare til ens kollegaer). Men beslutninger-som-bets-frameworket har hjulpet mig til både at: a) forbedre beslutningsprocesserne i mit arbejde, og b) skabe overblik over risikoprofilen på tværs af forskellige projekter.

Escaping The Build Trap (Melissa Perri)

‘Escaping The Build Trap’ omhandler en af de største faldgrupper inden for digital produktudvikling: Når virksomheder måler deres succes ud fra, hvor mange nye features de shipper.

Det skaber det, som Perri kalder “build trapping”, hvor fokus altid er på den næste nye lancering, og hvor løsningen på ethvert problem bliver at bygge endnu en ny feature.

‘Escaping The Build Trap’ er fed læsning, som gør dig klogere på, hvorfor virksomheder ender med at institutionalisere et fokus på “nyt”, og hvordan man kan begynde at evaluere ens arbejde ud fra den værdi de skaber for virksomheder og brugere.

Eller sagt kort: hvordan virksomheder bliver mere “outcome”-fokuseret og mindre “output”-fokuseret.

AI Super Powers: China, Silicon Valley, and the New World Order (Kai-Fu Lee)

‘AI Super Powers’ er en fortælling om, hvordan Kina er endt med at have den største koncentration af store tech-firmaer uden for Sillicon Valley — og en argumentation for, hvorfor Kina snart vil overhale netop Silicon Valley på teknisk innovation.

Kai-Fu Lee kommer både rundt om de storpolitiske tiltag fra den kinesiske regering, der har fordret denne udvikling, og berør også hvordan den tidligere kinesiske étbarnspolitik har været med til at forme den kinesiske arbejdskultur på en måde, som i dag er indgroet i kinesiske virksomheder som Baidu, Tencent, Alibaba og JD.com.

Det mest interessante er dog Lee’s spådom om, at politisk understøttelse, et bedre uddannelsessystem, datalovgivningen, mængden af data og den kinesiske kultur tilsammen vil resultere i, at kinesiske tech-giganter vil overhale amerikanske tech-giganter, efterhånden som vores samfund bliver mere afhængige af kunstig intelligens.

Der er ikke mange take-aways fra bogen, du direkte kan anvende i dit daglige liv (medmindre du arbejder med China-tech) Men bogen er en øjenåbner, for dem som endnu ikke har sat sig ind i “det kinesiske internet”.

Har jeg overset en bog, som burde være på listen? Så skriv titlen i en kommentar nedenfor, så jeg kam få den tilføjet til læselisten

--

--

Anders Schäffner

I once had a media startup. Now I just write about media and startups. Currently Product Manager at Veo Technologies