De 4 bedste bøger om tech og digital udvikling fra 2020

Anders Schäffner
4 min readNov 28, 2020

--

2020 var et godt bog-år for mig. En lang barsel og et par Corona-karantæner gav ekstra tid i lænestolen med rekordmange læsetimer. Derfor har jeg igen haft god mulighed for at samle en oversigt over de bedste bøger om teknologi og digital udvikling fra året der gik.

Competing In The Age Of AI — Marco Iansiti & Karim R. Lakhani

Competing In The Age Of AI’ er den første bog, som jeg har læst, der specifikt fokuserer på virksomheder, der er centreret omkring kunstig intelligens (AI), og hvordan disse adskiller sig fra andre typer af virksomheder.

Bogens tese er, at virksomheder funderet i AI-teknologi har så specielle levevilkår, at det påvirker alt lige fra virksomhedens driftsmodel og organisering til omfanget af de problemer, som virksomheden kan forsøge at løse.
Efterhånden som brugen af AI stiger, vil industrier, virksomheder og konkurrencen mellem virksomheder ændre sig markant, og forfatterne formår i bogen at identificere en række meget konkrete implikationer for virksomheder ved både at gennemgå teori og cases.

Bøger og læsestof om AI har det med at forfalde til ren teori og spådomme. Men ‘Competing In The Age Of AI’ er en af få bøger om AI, der rent faktisk formår at rammesætte AI, så det er let at se, hvordan teknologien vil påvirke ens egen måde at arbejde på — og særligt måden man arbejder med strategi. Klart en af de bedste bøger om AI, som jeg har læst.

Working in Public (Nadia Eghbal)

Det er ingen hemmelighed, at jeg er stor fan, af alt hvad Stripe Press publicerer (sidste år var William Larssons ‘An Elegant Puzzle’ også på min top 4-liste over bedste bøger fra 2019). 2020's bedste bog fra forlaget var ‘Working in Public’, som omhandler open source-projekter, og mere præcist; a) hvorfor så få open source-projekter overlever? Og b) hvordan man kan forbedre deres levevilkår?

I bogen formår Eghbal at nedbryde hele open source-økosystemet i kategorier og diagnosticere de forskellige typer af udfordringer, som forskellige open source-projekter står over for. Bogen dykker også ned i de konkrete udfordringer man som open source-udviklere møder, og kommer med en række forslag til, hvordan man forbedrer arbejdsforholdene for bidragsydere, således at man sikrer de bedste vilkår for projekterne.

Bogen er ikke tiltænkt open source-udviklere eller udviklere generelt. Den fungerer som en god introduktion til open source-miljøet og som en ramme for alle, der arbejder med udvikling af digitale produkter. Og som læser går man fra bogen med et ret solidt teoretisk grundlag til, hvornår man kan/skal/bør basere sin udvikling på open source-projekter, og ikke mindst: hvordan man sikrer, at open source-projektet får et “sundt liv”.

Manden der knuste kalenderen for at gøre sine medarbejdere lykkelige — Pernille Garde Abildgaard

Det er et klassisk paradoks at bruge al sin tid på at bygge fede services og produkter til kunder ved hjælp af forældede værktøjer og processer, som man aldrig selv opdaterer. “Manden der knuste kalenderen (…)” er en bog om en virksomhed, der netop prioriterede at effektivisere egne arbejdsgange og værktøjer og fik øget sin produktivitet så markant, at de kunne overgå til en 4-dags-arbejdsuge.

(Bogen er faktisk fra 2019, så det er lidt snyd at tage den med i denne oversigt, I know, men jeg læste den først i 2020 og strakte mig lidt for at få en dansk bog med).

Med udgangspunkt i virksomheden IIH Nordic, giver bogen et godt indblik i, hvordan man metodisk kan arbejde med at forbedre produktiviteten blandt ens medarbejdere via alle de klassiske greb, som vi kender fra agil udvikling såsom tests, iterationer og sprints.

Man skal ikke forvente at kunne komme ned på en 4-dages arbejdsuge blot ved at læse bogen. Men bogen er dejlig normativ og indeholder en masse værktøjer, som er lette at adoptere såsom fx kun at holde møder om eftermiddagen, arbejde i såkaldte ‘pomodores’, og — frem for alt — at arbejde iterativt med ens egne processer.

(Brug for en forsmag? Så start med at lyt til denne podcast fra Morten Münster om IIH Nordics arbejde)

No Filter (Sarah Frier)

Vi slutter i den lidt bløde ende. ‘No Filter’ er fortællingen om Instagram fra founding til Facebook-opkøb og helt frem til Kevin Systroms exit. Bogen er fyldt med lærerige anekdoter og er et studie i, hvor langt man kan drive en virksomhed via en kompromisløs tilgang til produktudvikling.

Frier får igennem førstehåndsberetninger fra Instagram-ansatte beskrevet, præcist hvor meget det krævede at opbygge verdens mest indflydelsesrige kulturelle digitale tjeneste, og som læser går man fra bogen med gode tips til, hvordan man både opbygger og vedligeholder et stærkt community — tips som sagtens appliceres til ens eget arbejde (også selvom man ikke lige er ved at bygge noget i Instagram-skala). En god, underholdende bog med en del drama, til hvis man ikke orker tunge teoribøger.

Har jeg overset en bog? Del dit forslag i en kommentar nedenfor, så vi alle kan få den tilføjet til læselisten.

--

--

Anders Schäffner

I once had a media startup. Now I just write about media and startups. Currently Product Manager at Veo Technologies