De 4 bedste bøger om tech og digital udvikling fra 2021

Anders Schäffner
4 min readDec 27, 2021

--

For tredie år i streg har jeg udvalgt de fire bedste bøger om tech og digitale medier fra året, der gik. 2021-anbefalingerne kommer bl.a. forbi AI-myter, udvikler-empowerment og CEO-idoldyrkelse.

Working Backwards – Bryar & Carr

Working Backwards” var nok den bog, som fik den største direkte indflydelse på mit arbejdsliv i 2021. Det er ingen hemmelighed, at jeg er enormt inspireret af Amazons tilgang til produktudvikling og organisering, og bogen giver et fremragende indblik i Amazons arbejdsmetoder.

“Working Backwards” er skrevet af to tidligere Amazon-chefer og er opdelt i to dele. Bogens første del er en gennemgang af alle de vigtigste principper som Amazon ledes ud fra. Heri gennemgås ledelsesprincipper, værktøjer til produktudvikling (fx PRFAQ’s, Narratives og Single Threaded Leaders) og gode tommelfingerregler (fx bandlysning af PowerPoints) på en så klar og præskriptiv måde, at det er let at se, hvordan man kan bruge værktøjerne i ens dagligdag.

Bogens anden del er en række case-beskrivelser af, hvordan disse værktøjer i praksis blev brugt til at udvikle produkter som Kindle, Prime og AWS. Disse cases bliver aldrig helt spændende, så du kan faktisk nøjes med at læse første halvdel af bogen og stadig få det vigtigste med.

Ask Your Developer — Jeff Lawson

I “Ask Your Developer” stiller Twilio-stifter Jeff Lawson skarpt på en af de i min optik største faldgruber for virksomheder: tendensen til at se udviklere/ingeniører som kodemaskiner, der blot tager på arbejde for at udføre og eksekvere andres idéer.

Bogens præmis er, at kodning er kreativ problemløsning på et meget højt niveau, og at gode udviklere derfor er nogle af de mest kreative mennesker i verden. Virksomheder misser derfor også muligheden for at skabe enormt meget værdi for dem selv og deres kunder ved ikke at “bruge udviklere rigtigt”.

Lawson gennemgår derefter en række metoder til hvordan man a) udnytter udvikleres kreativitet, b) motiverer gode udviklere og c) tiltrækker og fastholder udviklere.

Lawson råd er ikke rocket science (de kan i princippet koges ned til at rykke udviklerne tættere på ens kunder og tættere på resten af ens organisation for på den måde at bringe deres kreativitet i spil). Men de teori-fattige og lavpraktiske eksempler gør bogen både inspirerende og letfordøjelig.

Jeg er ret biased ift. “Ask Your Developer”, fordi den så åbenlyst prædiker et verdensbillede, som jeg selv tror på. Men Lawsons måde at artikulere og beskrive udviklere som kreative problemløsere, er en af de bedste (og mest overbevisende) jeg er stødt på, og det gør, at jeg bestemt kan anbefale alle (også ikke-udviklere) at læse bogen.

The Myth of Artificial Intelligence —Erik J. Larson

Hvis “Ask Your Developer” var en øvelse i at bekræfte eget verdensbillede, er “The Myth of Artificial Intelligence” det modsatte. Bogen tager et kritisk blik på de mange myter om kunstig intelligens/AI i et forsøg på at fremhæve, hvad vi kan forvente os i udviklingen af AI inden for de kommende år og – mest af alt – hvad vi ikke kan forvente.

Bogens primære argument er, AI slet ikke er i nærheden af at udvikle sig til den super kraftfulde generelle intelligens, som både vil gøre os arbejdsløse og løse alle vores dagligdagsproblemer. I sin argumentation dykker Larson ned i alt lige fra lingvistisk forståelse til menneskets biologiske udvikling og forskellen på induktive, abduktive og deduktive metoder i forskning — alt sammen for at påpege, hvor begrænset vores nuværende AI-metoder rent faktisk er.

For at være ærlig er det her en pisse tung bog at komme igennem. Og Larson kan bestemt ikke anklages for at have “ja-hatten” på, når det kommer til AI’s muligheder. Men “The Myth of Artificial Intelligence” giver en fantastisk ramme til at forstå, hvilke problemer og felter vores nuværende AI-metoder rent faktisk er brugbare i, og hvordan størstedelen af både techno-optimisternes og techno-pessimisternes fremskrivninger af AI er direkte forkerte

The Cult of We – Brown & Farrell

Den sidste anbefaling er paradoksalt nok en bog om et ikke-tech firma. Men “The Cult of We” er dog en fortælling om de værste sider ved det venture-marked de fleste større tech-virksomheder opererer i, og derfor kom den med på listen.

I “The Cult of We” lærer man, hvordan en blanding af oliesheiker på jagt efter diversificering, CEO-idoldyrkende medarbejdere, venture-kapitalister med megalomani og Wall Street sammen formåede opbygge en freak-virksomhed i WeWork – og et monster af en CEO i Adam Neumann.

‘The Cult of We’ formår at dykke dybere ned end blot en kejserens-nye-klæder-fortælling om en virksomhed, der ikke kunne leve op til sin værdisætning, og ender med på flotteste vis at fremhæve alle de negative konsekvenser det kan have at “jagte den næste Facebook”.

På jagt efter flere boganbefalinger? Læs også boganbefalingerne fra 2019 og 2020

--

--

Anders Schäffner
Anders Schäffner

Written by Anders Schäffner

I once had a media startup. Now I just write about media and startups. Currently Product Manager at Veo Technologies